Tre representanter har meldt seg ut av Sandnes Høyre etter valget. Begrunnelsene har vært alvorlige: utfrysing, udemokratiske metoder og en partikulttur som ikke reflekterer de verdiene Høyre hevder å stå for. Når en stiller spørsmålstegn ved dette og møtes med kommentarer som at en «sprer gift» fra sentrale medlemmer av Sandnes Høyre reiser det spørsmålet om hvorvidt ytringsfriheten faktisk eksisterer i Høyre i praksis.
Ytringsfrihet handler ikke bare om lovfestet rett til å si sin mening, men også om den reelle muligheten til å uttrykke seg uten frykt for sanksjoner, utfrysing eller uthenging. Hvis Sandnes Høyre slår ned på intern kritikk med maktmidler eller sosial ekskludering, er det en alvorlig svakhet i demokratisk forstand. Et parti som ønsker å styre en kommune, bør i det minste klare å styre seg selv på en åpen og inkluderende måte.
Den offentlige reaksjonen på kritikken har vært avslørende. I stedet for å imøtegå saklige poenger med argumenter og fakta, velger Høyres representanter å stemple kritikken som destruktiv og å omtale kritiske ytringer som at en «sprer gift». Andre medlemmer av Høyre følger på og svarer med «Spot on», som om for å bekrefte at kritikk – det tolereres ikke.
Er det virkelig slik et styringsparti skal operere? Et modent og demokratisk parti tar kritikk på alvor og besvarer den med saklige argumenter, ikke hersketeknikker. Hvis prisen for å stille ubehagelige spørsmål i Sandnes Høyre er sosial utfrysing og uthenging, har partiet et langt større problem enn bare tre utmeldelser.
Kanskje et internkurs i kommunikasjon og grunnleggende demokratiforståelse kunne kanskje vært en god start? Med en mulighet (!) for at det åpner for en kultur der kritikk håndteres saklig.